tiistai 9. joulukuuta 2014

9. LUUKKU - TESSAN TREENIOHJELMA + LAUKKAVIDEOT

Yhdeksäs joulukalenterin luukku paljastaa lisätietoa Tessan liikutuksesta ja ruokinnasta, eli treenaamisesta yleisesti. Jonkin verran sivusin jo aihetta kolmannessa joulukalenteriluukussa, jossa esittelin Tessan, mutta nyt vielä vähän lisää asiasta. Lopussa myös pari videonpätkää viime viikon laukkaharjoituksista.

Tessan kanssa ei ole vielä mihinkään tehotreeniin päästy, sillä se on ollut minulla vasta pari kuukautta, mutta aika hyvin ollaan päästy meille toimivaan liikutusrytmiin ja ruokintakin näyttäisi ainakin toistaiseksi olevan kohdillaan. Myös viime viikkoinen jalan haava ja turvottelu on vähän sotkenut liikutusta, mutta tilanteen mukaan mennään, ja tämäkin on vain tilaisuus kehittää käyntityöskentelyssä kuuliaisuutta ja tehdä maastakäsin erilaisia juttuja. Tähän asti meillä on ollut tavoitteina pitää liikkuminen kivana ja kiinnostavana, jotta Tessalla ei menisi lopullisesti herneet nenään asian suhteen ja se jaksaisi jatkossakin lähteä innoissaan töihin. Lisäksi tärkeää on  ollut pitää liikutus tarpeeksi kevyenä ja nostaa tehokkuutta asteittain, jotta huonokuntoinen hevonen ei menisi rikki ja kipeytyisi yhtäkkisestä liikunnan muutoksesta ja liian rankoista harjoituksista.

Tässä suurinpiirtein esimerkkinä tämän viikon liikutussuunnitelmaa nyt kun jalka alkaa olla taas kunnossa ja lupa tuli liikuttaa normaalisti. Perjantaista lähtien on siis viime päivät liikutettu kaksi kertaa päivässä käyntiä niin, että toinen kerta talutellen ja toinen kerta ratsastaen. Tehnyt kyllä ihan hyvää meille tuo käyntikuuri, tuntuu että Tessa on paljon rauhallisempi ja rennompi, ja malttaa kuunnella apuja paremmin kun se ei jatkuvasti odota milloin mennään kovempaa vauhtia.


Liikutus vko49

MA - Käyntityöskentelyä ratsastaen kentällä ilman satulaa. Paljon taivuttelua ja asetuksia. Lisäksi pysähdysharjoituksia niin, että siirtymiset ovat rauhallisia. Jatkuvasti tavoitteena rento ja eteenpäinpyrkivä hevonen.

TI - Vapaapäivä, jolloin hoitaja käy taluttelemassa kentällä tai maastossa lyhyen lenkin. Mahdollisesti kevyitä ja helppoja maastakäsin harjoitteita, esim pysähdyksiä ja väistättämisiä, kuuliaisuuden vahvistamista.

KE - Maastolenkki n.45min. Teiden kunnon mukaan joko pelkkää käyntiä tai muutamia hölkkäpätkiä hyvillä pohjilla. Osa lenkistä metsässä mäkiä kiipeillen.

TO - Ensimmäistä kertaa maneesille tutustumaan paikkoihin. Aluksi maastakäsin katsotaan miten menee ja Tessan reaktion ja mielentilan mukaan sitten liikutus. Jos jännittää todella pahasti niin sitten vain taluttelen ja pyritään että rentoutuisi lopulta. Jos ottaa hyvin tilanteen niin sitten normaali liikutus käynnissä ja ravissa rennoksi ja eteenpäin pyrkiväksi ja laukannostot molempiin suuntiin.

PE - Vapaapäivä, kävelytetään puolisen tuntia joko maastakäsin tai selästä ilman satulaa pitkin ohjin köpötellen. Pääasia että ei jää täysin seisomaan.

LA - Pidempi maastolenkki käynnissä ja muutamia hölkkäpätkiä pohjien kunnon mukaan.

SU - Kevyt käyntitreeni ilman satulaa. Paljon taivuttelua vähän matalammassa ja pidemmässä muodossa.

Ruokinta Tessalla on aika simppeli, koska se on hieman lihavahko, niin en näe tarpeelliseksi syöttää hirveitä määriä energiapitoista väkirehua tässä vaiheessa, kun sen liikutuskin on vielä suhteellisen kevyttä. Se saa aamuisin muutaman desin kauraa lähinnä siksi, kun muutkin saavat ruuat niin ei tule paha mieli. Iltaruokaan tulee muutama desi kauraa, desi kivennäistä, kaksi desiä pellavaa, suola, ADE-vitamiinipelletti, sekä piimax-valmistetta puoli desiä. Iltaruoka siis turvotetaan. Pellava on siksi mukana, että kivennäinen ja vitamiini uppoaisi paremmin, mutta olen tykännyt kyllä muutenkin käyttää pellavaa mahan toiminnan parantamiseen. Heinää Tessa saa päivän aikana noin 15kg. Tarkasti ei mittailla, mutta suurinpiirtein tuo pitää paikkansa. Aamulla se saa pienen määrän (tyyliin iso tuppo) ennen väkirehuja. Tarhaan laitetaan noin 4kg aamulla, päivällä toinen samanlainen kasa ja sisään tullessa vielä pari kiloa on sisääntuloheininä. Yöksi se saa noin viisi kiloa, josta on muutamia korsia vielä aamulla jäljellä, eli vaikuttaisi ihan sopivalta määrältä.

Tämän viikon lauantaina lähden siis itse reissuun ja Anna liikuttelee sunnuntaina tuon yllä olevan suunnitelman mukaisesti. Ensi viikolla Tessalla onkin sitten todella kevyt viikko, mikä tuleekin juuri sopivasti tähän väliin sille. Tarkoitus oli muutenkin, että pitäisin sillä pienen mietintätauon nyt, kun se on oppinut paljon uusia asioita ja kehittynyt hurjasti minulle tulon jälkeen. Näin se saa rauhassa sisäistää asioita ja elellä muutamia päiviä mahdollisimman rennosti. Seisomaan sitä ei jätetä, vaan hoitaja tai Anna käy sitä taluttelemassa ja hoitamassa muutenkin, jotta tyttö ei jää ihan erakoksi. 

Viime viikolla otettiin ensimmäistä kertaa kunnolliset laukannostot molempiin suuntiin niin, että sain laukan pysymään yllä, samoin kuin kävin pellollakin laukkaamassa, joten näitä olisi sitten loman jälkeen tarkoitus ottaa mukaan treeniin muiden asioiden lisäksi.  Jatkossa liikunnan teho tulee myös kasvamaan sitä mukaa kun Tessalla kunto kohoaa. Ruvetaan tekemään pidempiä matalasykkeisiä maastolenkkejä, sekä tehokkaampia hölkkälenkkejä. Tarkoitus on lisätä myös pikkuhiljaa enemmän puomi- ja kavalettityöskentelyä jumppamielessä, varsinkin kun Tessa tuntuu tykkäävän siitä hommasta todella paljon.

Alla vielä todella huonolaatuiset videot laukannostosta kentällä ja peltorallittelusta. Hyvin pysyi tyttö käsissä pellollakin, vaikka vauhtia olisi kyllä ollut enemmänkin. Pakko oli vähän rauhoittaa menoa, kun Tessa yritti punkea tallille päin jatkuvasti niin en halunnut että se saa tehtyä mitään yllätyssivuloikkia kesken laukan. Ensi kerralla mennään sitten tuonne takapellolle missä voi päästellä ihan kunnolla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti