perjantai 12. joulukuuta 2014

12. LUUKKU - MAAILMAN HIENOIN TESSA MANEESILLA

Kahdennentoista joulukalenteriluukun aiheena on eilinen maneesikäyntimme, joka oli siis Tessalle tietääkseni sen elämän ensimmäinen kerta. Maneesi varattiin myöhälle illalle, että päästäisiin rauhassa tutustumaan paikkoihin eikä aiheutettaisi siinä sivussa vaaratilanteita muille. Annika lähti Iivolla seuraksi, että Tessa ei jäisi ihan yksin, ja Anna tuli vielä maneesille avuksi ja kuvailemaan. Kuvat ei mitään parhaita ole, koska maneesi, mutta tosi kivoja otoksia jäi muistoksi silti :) Kaikki kuvat siis jälleen Annan ottamia.

Varauduin pahimpaan, sillä muistissa oli vielä vahvasti Piirron ensimmäinen maneesikäynti, jolloin se oli aivan järkyttävän stressaantunut ja sinkoili päättömästi liinassa kun yritin talutella. Tessan kanssa ensimmäinen haaste tuli vastaan jo maneesille mentäessä, sillä sinne pitää kulkea kilometrin verran hiekkatietä, joka yhdessä kohti kulkee moottoritien ali vain vähän ennen maneesille saapumista. Matka meni pimeässä todella hyvin yhtä pientä säpsymistä lukuunottamatta, kunnes tultiin alikulkusillan kohdalle. Huomasin jo selkään, että Tessaa rupesi jännittämään motarilla ajavat autot ja rekat, joten tehtiin viisas ratkaisu ja noustiin molemmat Annikan kanssa ratsailta ja talutettiin hevoset tien ali. Alittaminen jännitti selkeästi Tessaa silti, mutta pysyi hyvin käsissä ja steppaili vain vähän pimeään astuessa. Loppumatka käveltiinkin maastakäsin ja maneesille päästessämme laitoin Tessalle mukana olleen riimunnarun kuolaimeen, jotta voisin aluksi talutella sitä rauhassa sisällä. Varuilta olin laittanut kimblewick-kuolaimen, koska siinä on mahdollisuus vipuvarteen, enkä todellakaan halunnut ottaa riskejä, että hevonen säikähtäessään lähtee viemään joko maneesissa toista hevosta päin tai vielä pahempaa - jäisellä tiellä vilkkaamman tien yli...

Ooooo siellä on kaveriii ( huomaa tyylikäs kuvaaja peilissä xD )
Sisällä maneesissa Tessa olikin yllättäen paljon rauhallisempi kuin esimerkiksi kotikentällä. Se hetken ihmetteli juuri poistumassa olevia ratsukoita ja katseli estekalustoja, mutta ei säikkynyt eikä muutenkaan ollut hermostuneen oloinen. Taluttelin silti sitä niin pitkään, että se malttoi rentoutua kunnolla ja ehti nähdä kaikki mahdolliset maneesin mörköpaikat ja tutkia peilikuvaansa. Selkäännousun jälkeen se taas hetkeksi jännittyi, mutta palautui nopeasti ja tuntuikin alusta asti tosi kivalta. Varmasti asiaan vaikutti myös se, että maneesin pohja on paljon parempi kuin mitä kotikentällä on tässä parin kuukauden aikana ollut, joten ensimmäistä kertaa tunsin millainen Tessa on oikeasti hyvissä olosuhteissa. 

Ensin säädöt kohdilleen

Vähän jänzkätti pientä aluksi
Kiitos blogger tästä värimaailmasta..
Oonpas mie lyhkäsen näkönen, tai sitten Tessukalla on taas maha kasvanu :o
Pelottavat estekalustot oli nurkasta hyökkäämässä pienen tamman kimppuun!

Vähän jo rupes rentoutumaan
Tein paljon käynnissä taivutuksia ja suoristuksia, jotka ovat hieman päässeet unohtumaan, mutta nyt keskityin niihin ihan kunnolla. Otettiin myös Tessan inhoamia pysähdysharjoituksia, joissa se rupesi todella herkästi rullailemaan turpaansa kohti ryntäitä, jos sen mielestä se joutui epäoikeudenmukaisesti seisomaan puolta sekuntia kauemmin paikallaan. Yritin saada Tessaa myös käynnissä pidentämään askeltaan ja kulkemaan vähän pidempänä, että se ei jäisi "tikittämään" lähes paikoilleen, mitä se tuppaa tekemään heti kun tehtävä joko menee liian haastavaksi tai jos sillä loppuu mielenkiinto koko hommaan. Otettiin myös muutama ravipätkä, nyt kun tosiaan jalan osaltakin uskaltaa taas hiljalleen ravailla, ja Tessahan esitti todella hienoa ravia! Aiemmin olen joutunut ihan tosissaan komentamaan sitä, että se kulkisi reipasta ja eteenpäinpyrkivää ravia, mutta nyt sain vain rauhassa nauttia kyydistä kun se polki mahtavasti eteen kuitenkin ollen samalla rentona, ihan huipputamma! En viitsinyt paljoa vielä ravailla, ettei jalka rasittuisi liikaa, mutta silti Tessalle ehti tulla hiki. Huomaa kyllä että kunto on nollissa ja maha hidastaa menoa, mutta ajan kanssa sekin helpottaa kyllä. Uskalletaan ainakin jatkossa käydä myös maneesilla treenailemassa, eikä olla niin pahasti kelien armoilla ;)



Hienosti piteni jo ravissakin kun vähän rohkaisi
Vähän rupes painumaan etupainoseksi kun alkoi väsyttää
Ja sitten yritettiin rullailla jo ihan kunnolla kun alkoi käydä liian rankaksi - ei todellakaan tarkoituksenmukainen työskentelymuoto...
Takaisin tallille kävellessä ei alikulkusilta häirinnyt lainkaan, vähän piti vain miettiä että onko varjon reuna sellainen minkä yli hypätään vai kävellään, ja tamma päätyi jopa ihan oikeaan ratkaisuun eikä siis harjoiteltu mielikuvitusmaastoesteitä liukkaalla autotiellä tällä kertaa. Talliin päästyämme Tessa oli oikein raukea ja sinne se jäi nuokkumaan kun lähdin yhdentoista maissa kotiin. Varmasti oli rankka päivä sille enemmänkin henkisesti kuin fyysisesti. Olen kyllä todella ylpeä siitä, miten rauhassa Tessa maneesikäynnillä käyttäytyi ja miten hyvä se oli myös ratsastuksellisesti, jäi erittäin hyvä fiilis!

Väsynyt neito reenin jälkeen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti