keskiviikko 10. joulukuuta 2014

10. LUUKKU - EI-NIIN LOISTOKAS KISAHISTORIANI10. luukku sisältää tietoa ratsastuskilpailumenestyksestäni - tai enemmänkin menestymättömyydestäni. Aivan naurattaa vanhoja kisapöytäkirjoja katsellessa miten surkea olen ollut, ja vielä huvittavampaa on että en mielestäni ole paljoakaan edistynyt noista ajoista. Tässä välissä täytyy huomauttaa, että ratsastin 13-vuotiaaksi asti ravitallilla, jossa opin pysymään haastavienkin hevosten selässä ja käsittelemään kaikenlaisia yksilöitä, mutta ei se aika minusta hyvää ratsastajaa tehnyt, ainakaan jos koulutuomarin silmin asiaa arvioi :D 

Kaivelin siis viime kuussa varastossa olevia laatikoita jostain syystä, en muista yhtään mitä olin etsimässä, mutta jossain vaiheessa silmiini sattui laatikko, jossa luki "Ninnin tavaroita". Laatikon nähdessäni keskeytin meneillä olleet etsinnät ja palasin kotiin kaivelemaan mitä sieltä löytyy ja yllätys olikin melkoinen, kun siellä oli lähes kaikki nuoruudenmuistoni hevosjutut mukaanlukien. Olin säilönyt kaikki kisapöytäkirjat, mitä olin tallin harjoituskisoista haalinut ja olipa kyllä hauska lukea niitä näin pitkän ajan jälkeen.

Liitänkin siis tähän postaukseen nuo vanhat pöytäkirjat ja yritän muistella miten kyseiset kisat menivät ja lisäksi laitan videoita ja kuvia tämän kuluvan vuoden menneistä kisoista. 

Ihan ensimmäiset kisani menin nuorella tilastoruunalla nimeltä Urmikin Tähti. Tähti oli aivan järkyttävän iso ja muutenkin nuoren ikänsä vuoksi vähän häslä ja todella isoliikkeinen. Olin vain tyytyväinen, että sain hevosen pidettyä aitojen sisäpuolella ja selvisin hengissä suorituksesta. Oli nimittäin lähellä, ettei tultu aitojen yli kun Tähti päätti laukannostossa räjähtää ihan kunnolla. Oli se silti ihana ja kiva heppa, ei vaan oikein toiminut ensimmäisenä kisakaverina kun itse jännitin hirveästi niin sekin jännittyi.

Tähti

Seuraaviin kisoihin jopa treenasin jonkin verran. Otettiin kaverin kanssa pari yksityistuntia ja harjoiteltiin kisaradan ratsastusta, mutta eipä se paljoa auttanut. Näiden kisojen huono menestys harmittaa ehkäpä eniten, sillä muistan, että niillä yksityistunneilla sain kisaratsuna toimineen Rudin toimimaan todella kivasti, ensimmäistä kertaa elämässäni sain jopa ratsastettua hevosen peräänantoon hetkittäin ja tehtiin hienoja ravilisäyksiä, mutta kisoissa ei mitään sellaista suorittamista ollut enää nähtävissä. Syytän jälleen kerran järjetöntä kisajännitystäni, mistä olen vasta nyt kesän jälkeen ruvennut pääsemään yli. Nämäkin kisat olivat tutulla ponilla, tuomari oli ratsastuksenopettajamme ja kisat oli kotitallilla, eli ei pitäisi olla mitään kamalaa, mutta silti olin aina ennen suoritusta pyörtymäisilläni ja olo oli aivan kamala. En myöskään meinannut koskaan muistaa, miten rata meni ja jännitin koko suorituksen ajan muistanko seuraavan tehtävän oikein. Estekisoissa tämä oli erityisen paha, sillä tempo oli nopeampi ja radalla ei paljoa ehtinyt miettiä mihin pitikään mennä. Kukaan ei siis yllättyne siitä, että en käynyt kuin kaksissa estekisoissa, jonka jälkeen totesin että ei ole minun juttu. 

Rudi

Sitten menikin vuosi ennen kuin uskaltauduin yrittämään uudelleen (lukuunottamatta leirikisoja, niissä oli paljon rennompi fiilis aina) ja meninkin kaksi suoritusta samoissa kisoissa. Näistä en muista paljoakaan, itseasiassa yllätyin että olenko oikeasti mennyt noilla hevosilla, mutta kai se on uskottava. Miku oli ihana piensuokki (ehkä, tai sitten joku tilasto) ja tykkäsin siitä todella paljon. Juuri kivan säpäkkä ja reipas, kun taas Sampo (Misambal) oli rasittava, enkä sillä hirveästi tykännyt mennä. Muistan, että se oli aina joko liian verkkainen tai sitten se sai pukitteluhepuleita tai muuten vain saattoi lähteä ryöstämään, myös taluttaessa. En siis osannut ratsastaa sitä avuille oikein, joten olin sen kanssa vaikeuksissa aina.Siinäpä oli teiniaikojen kisamuistot. Muutamia muitakin suorituksia muistaakseni tein, mutta niistä ei ole todisteita ilmeisesti jäljellä. Vaikka ei noista prosenteista uskoisi, suoritin vuonna 2005 B-merkin hyväksytysti, eli parin vuoden ratsastustunneilla käynti taisi edes vähän tuottaa tulosta. Tuon jälkeenhään jätin ratsatuksen moneksi vuodeksi ja aloitin nyt aikuisiällä uudelleen vasta vuonna 2011. Jouduin siis aloittamaan ihan alusta melkein istunnan ja kouluratsastuksen kehittämisen, varsinkin kun aloitin taas puskaratsastajana. Kävin vuonna 2012 Jokirannassa tunneilla puoli vuotta, missä sain taas vähän palauteltua vanhoja taitoja, mutta vasta Piirron kanssa pääsin jälleen kokeilemaan pikkukisailua.

Seuraavaksi onkin sitten tämän vuoden kisasuorituksista materiaalia, katsokoon ken jaksaa. Kaikista alla olevista pitäisi olla erikseen kisapostaukset, joten en hirveästi rupea enää selittämään niistä.

Voitettiin yhden kerran!

KORHOLAN TILA 7.6.2014 - VRT RAVIOHJELMA

Ensimämmäiset kisat ja ensimmäinen sija!


JOENSUUN RATSASTUSOPISTO 26.6.2014 - 60-70CM

Ensimmäiset estekisat Piirrolla ja penkin alle meni niin että sujahti! Hylsy tuli siis neljännellä esteellä kahden kiellon takia. Ai että harmitti ja ärsytti kun Piirto yritti parhaansa, mutta itse en vaan vieläkään kestänyt paineita ja en osannut tehdä radalla yhtään mitään. Oli kyllä hankala ratakin, mutta Piirto olisi tarvinnut kokeneemman ratsastajan selkäänsä niin olisi varmasti tullut todella hyvä suoritus. Ja vituiks män :D
KORHOLAN TILA 20.7.2014 - 50-60CM

Lähdin vielä uudelleen kokeilemaan esteitä, että edellinen huono kokemus ei jäisi kummittelemaan mieleen, ja hyvä vain että lähdin. Yksi pudotus tuli perusradalla, mutta muuten oli hyvä rata ja itse pystyin olemaan rauhallisena koko radan ajan ja pysyin tilanteen tasalla jatkuvasti ilman pahempaa jännitystä. Tähän olikin hyvä sitten jättää minun ja Piirron esteura. Näiden kisojen jälkeen muut saivat hoitaa hyppelyt Piirrolla.
KOIVIKON TALLI (KITEE) 17.8.2014 - C-MERKIN KOULUOHJELMA JA HELPPO B KN SPECIAL

Tämä kisareissu tehtiin vähän ex tempore kun saatiinkin kaverilta kyyti järjestymään, joten suunnattiin ensimmäisiin Joensuun ulkopuolisiin kisoihin. Piirto oli ollut tosi hyvä treeneissä ja olin ihan luottavaisin mielin. Harmi oli suuri kun c-merkin radalla Piirto veti laukasta kierrokset ja kaatoi kouluaidan, jonka vuoksi tuli huonot pisteet. Kn special meni kuitenkin todella hyvin, vaikka prosentit eivät huimat olleetkaan. Silti Piirto liikkui mukavasti ja oli rentona, mutta kuulolla ja saatoin olla tyytyväinen reissuun. Videoita näistä radoista pitäisi olla, mutta en nyt löytänyt kumppakaan, joten tyydytään pöytäkirjoihin.
JOKIRANNAN RATSASTUSKOULU 6.9.2014 - HELPPO C:1 2000

Jokirannassa järjestettiin pienet harjoituskoulukisat, jonne lähdettiin lähinnä näyttämään Iivolle kisapaikkaa ja samalla otettiin Piirtokin mukaan kisaamaan. Mitenkään erikoisesti meillä ei mennyt, enkä ollut lainkaan tyytyväinen kisojen järjestelyihin ja tuomarointiin, mutta niistä on turha sen enempää marmattaa - ollutta ja mennyttä.Piirto

Iivo


PKUR SEURAMESTARUUSKISAT JOKIRANTA 4.-5.10.2014

Lauantaina 4.10. oli seuramestaruudet esteissä, joissa Anna ratsasti Piirrolla 60-70cm luokan ja Annika 80cm. Itse kävin Vikillä kieltämässä ulos toiselle esteelle 80cm luokassa, eli niistä kisoista ei minulla itsellä ole materiaalia.

Sunnuntaina olikin sitten kouluosuus, jossa menin tutustumisluokan kouluohjelma (heC) ja helppo B:3 -radat. Piirto oli parempi kuin koskaan ennen, ja vaikka arvostelu oli erittäin tiukkaa, oltiin tuloslistalla helppo c:ssä neljäntenä, eli ihan hyvin meni. Hyvä mieli jäi meidän viimeisiksi jääneistä kisoista. Ainoa harmitus on, että tein keskiympyrän C:n ohjelmassa kun piti tehdä voltti...

(Valitettavasti B:n pöytäkirja on hävinnyt jonnekin, en löytänyt mistään sitä enää vaikka muistan kyllä sen kotiin tuoneeni)Tutustumisluokan kouluohjelma

Helppo B:3

Tällaista tällä kertaa. Näitä katsellessa tein itselleni lupauksen, että heti kun Tessalla voi kunnolla treenata, rupean käymään valmennuksessa viikoittain. Kyllä tässä pikkuhiljaa pitäisi ruveta itse kehittämään taitoja kun on kymmenen vuotta samalla tasolla junnannut. Kehityn aina nopeasti kun valmentaudun, mutta heti kun menee pari kuukautta etten käy opetuksessa, tulee hurjasti takapakkia varsinkin istunnan suhteen...

2 kommenttia:

  1. Mikäs hevonen tämä Viki on? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viki on tallinomistajien suokkiruuna, jolla olen sillointällöin ratsastellut. Kesällä tosiaan lähdettiin huvikseen katsomaan miten se kisoissa käyttäytyisi kun ei koskaan aiemmin vastaavassa paikassa ollut käynyt :)

      Poista