maanantai 15. joulukuuta 2014

15. LUUKKU - MIETTEITÄ HEVOSEN PIDOSTA

Viidestoista joulukalenterin luukku pitää sisällään mielipidepostauksen ja aiheena siis yleisesti hevosen pito omasta näkökulmastani. Esittämäni mielipiteet eivät siis ole ainoita oikeita vaihtoehtoja, eivät välttämättä edes millään lailla oikeita, mutta näin minä toimin ja muut saavat toimia miten haluavat :)

(C) Taru
TALLIPAIKKA
En ole mikään nirso tallipaikan suhteen siinä mielessä, että olen kyllä valmis tekemään itse todella paljon hommia ja en varmaan osaisikaan pitää hevosta täysihoitopaikalla paitsi pakon edessä. Lannan mättäminen ja tallivuorojen teko on siis minulle ok ja esimerkiksi kesäisin on vähän hassu olo kun ei ole muuta tekemistä tallilla kuin hevosen liikutus ja perushoito.

Mitkä asiat sitten tallipaikassa ovat minulle tärkeitä? Ehdottomasti tärkein asia tietty on, että paikka on hevoselle turvallinen ja muutenkin sopiva. Aika paljon olen valmis joustamaan mukavuuksista jos muuten puitteet ovat kunnossa. Maneesi ei ole millään lailla välttämätön, mutta maastoja on kiva olla ympäri vuoden käytettävissä. Kenttä ja estekalusto on plussaa, ja nykyään olisi kyllä hankala olla kentättömällä tallilla, vaikka enköhän siihenkin taas tottuisi. Tarhojen ja karsinan koko on minulle yksi "mukavuus", josta en haluaisi tinkiä, sillä haluaisin hevosen pääsevän spurttailemaan halutessaan ilman, että tila loppuu heti kesken, mieluiten vieläpä kaverin kanssa tai laumassa. Myös karsinassa hevosen on mahduttava kääntymään ilman seiniin törmäilyä, ja sen pitää pystyä nukkumaan makuullaan ja piehtaroimaan turvallisesti.

Tessa voi revitellä mielensä mukaan tarhassa :)
Hyvin mahtuis vaikka kaksi hepoa vierekkäin
Toinen erittäin merkittävä asia on tallin yleinen ilmapiiri ja talliporukka, joka vaikuttaa hyvin paljon siihen viihdynkö tallilla vai en. En halua käydä paikassa, jossa on ahdistava ja negatiivinen ilmapiiri ja joutuu jatkuvasti olemaan varpaillaan kun ei tiedä mistä saa seuraavaksi paskaa niskaansa. Olen tällaisilla talleilla käynyt ja enää ikinä en yhtä käyntiä enempää vastaavassa paikassa aikaani kuluta. Kun porukka on hyvä ja asioista voidaan keskustella niin hevostenomistajien kuin tallinpitäjänkin välillä hyvässä hengessä, on kaikilla mukavampaa ja tallille on kiva tulla kellonajasta riippumatta.

Tallipaikan hinta on myös yksi valitettavan merkittävä tekijä, joka on pakko ottaa huomioon hevosen asuinpaikkaa valitessa. Periaatteeni kuitenkin on, että jos en kykene tarjoamaan hevoselle turvallista ja hyvää tallipaikkaa, ei minun ole järkevää omistaa hevosta. Yksi syy, miksi Piirronkin myin, oli se että en halunnut joutua tilanteeseen, jossa joudun laiminlyömään hevosen hyvinvointia taloudellisten vaikeuksieni vuoksi. 

Onneksi täällä Joensuussa on kuitenkin hyvin paljon valinnanvaraa tallipaikoissa ja varmasti kaikille löytyy sopiva niin hinnan, kuin olosuhteidenkin puolesta.

RUOKINTA
Ruokinnan pitää olla hevoselle sopiva ja jos ei ole, täytyy selvittää mikä on pielessä ja sen perusteella tehdä tarvittavat muutokset. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kyllä ruokinnan säätämiseen saa kulumaan aikaa ja hermoja halutessaan.

Tärkein ruokinnassa on tietty heinä, jota tulee saada tarpeeksi usein päivässä ja sopiva määrä hevosen lihavuuskunto ja rehunkäyttökyky huomioon ottaen. Tessaa en tällä hetkellä laittaisi vapaalle heinälle, koska se on melko pullukka vielä, joten säännöstellyt annokset 4-5 kertaa päivässä on sille paras vaihtoehto tällä hetkellä. Heinäanalyysiä meillä ei tallin heinästä ole, mutta esimerkiksi Piirrolta lokakuussa otetussa laajassa verenkuvassa näkyi kyllä hyvin, oliko ruokinnassa jotain pielessä ja tarkoitus olisi myös Tessalta tutkia samat arvot. Heinän lisäksi Tessa siis saa alle litran kauraa päivässä ja pari desiä pellavaa + ADE-vitamiini, piimax ja suola. 

Tärkeää siis minulle on, että hevonen saa tarvitsemansa määrän heinää monta kertaa päivässä, sekä väkirehut säännöllisesti aamuin ja illoin. Haluan myös itse tietenkin päättää ruokinnasta, en olisi kovinkaan mielissäni jos tallinpitäjä puuttuisi siihen, mitä hevoselleni syötän, jos nyt en mitään övereitä vetäisi esim heinän suhteen ta muuten vaarantaisi hevosen terveyttä.

Piirto ja Milo juopottelemassa paukkupakkasilla
Tykkään myös siitä, että tarhoissa saa pitää vesiastiat myös talvella, vaikka sitten itse joutuisinkin vedet kuskaamaan ulos. On ikävä katsella lunta syöviä hevosia, jotka oltuaan 8-10 tuntia pihalla, juovat sisäänpäästessään heti vesisankkonsa tyhjäksi.

ULKOILU JA LOIMITUS
Tarhaamiseen liittyen minulla on melkeinpä eniten sellaisia asioita, jotka ovat ehdottomia ja joiden on toimittava, että haluan tallissa hevosta pitää. 

Tarhausajan on oltava kokopäiväinen, eli vähintään kahdeksan tuntia, mieluiten paljon enemmän. Mielellään pitäisin hevosta pihatossa jos täällä päin laadukas sellainen olisi. Toki jos tarhassa ei ole katosta ja koko päivän on tullut vettä kaatamalla, ei hevosia ole pakko seisottaa iltaan asti ulkona, vaan tarhausajasta voi joustaa aina tilanteen mukaan. 

Sadekelillä loimitan hevosen tietenkin joko vuorettomalla tai fleecevuorellisella sadeloimella, mutta muuten pyrin loimittamaan mahdollisimman vähän. Tessan loimitusohjeessa taitaa tällä hetkellä lukea, että loimi vain sateella ja/tai todella kovalla viimalla, pakkasella vasta kun lähennellään 20 pakkasastetta, tosin en kyllä tiedä tarvitsisiko silloinkaan jos on tyyni keli. Lumisade ja pakkanen ei minulle ole syitä loimittaa tervettä hevosta, jolla on hyvä talvikarva ja joka ei selkeästi palele ulkoillessaan. Hikinen hevonen kuivatellaan tallissa tarvittavan pitkään tarpeeksi usealla villaloimella, joten paksu talvikarva ei ole mikään este treenaamiselle. Toki kaikki hevoset eivät ole samanlaisia, mutta puhun nyt vain omista kokemuksista ja siitä miten itse asian haluan hoitaa. 

Suokit ulkoilee nakuna lumikelilläkin
-30 ja Piirtokin sai kevyttoppiksen päälle - ei varmaan olis eea tarvinnu omasta mielestään :D
(C) Miia
Tarhan on oltava turvallinen niin, että hevonen ei pääse kävelemään aidoista läpi ja pohjat ovat hyvässä kunnossa. Pieni muta ja epätasainen maasto ei haittaa, metsätarha olisi ihan huippu, mutta jos koko tarha on polviin asti ulottuvaa kuraa, ei se ole mielestäni hyvä paikka seisottaa hevosta montaa tuntia päivässä. Myös sähköjen on toimittava jos tarha on pelkästään lanka-aitaa, ettei tarvitse miettiä aina tallilta poissa ollessa, että onkohan se hevonen pysynyt langoissa vai ei.

Laitumella voi rentoutua kun kaverit vahtii
Kesällä haluan hevosen laitumelle heti kun se on järkevää, eli kelien mukaan. Parasta olisi kun pääsisi isoon laumaan isolle laitumelle, jossa olisi katokset sateen- ja auringonsuojaksi ja näin ollen saisi olla yötäpäivää laitumella viettämässä luomuelämää.

LIIKUTUS JA VARUSTEET
Vaikka monesti olisi mukava liikuttaa hevosta aina oman fiiliksen mukaan ja ostaa se omalle takamukselle sopivin satula, ei se pitkällä tähtäimellä ole millään lailla järkevää, vaan ensin mietin aina, että millaista liikutusta hevonen tarvitsee ja onko varusteet sille sopivia.

Hevonen tarvitsee päivittäistä monipuolista liikuntaa ja mielestäni tarhailun lisäksi olisi hyvä, että jokaiseen päivään kuuluisi myös liikkumista ihmisen kanssa. Vaikka Tessa on vielä nuori ja huonossa lihaskunnossa, haluan silti, että sen kanssa tehdään päivittäin jotain. Suunnittelen yleensä viikon tai kahden viikon liikutukset etukäteen (toki ei ole kiveen hakattuja) niin, että viikkoon tulee 2 maastoilua tai peltoilua joko selästä tai maastakäsin, 1-2 normaalia ratsastuskertaa kentällä, juoksutus liinassa tai irtona, ja pari vapaapäivää, jolloin hoitaja käy tekemässä maastakäsin harjoitteluja tai ihan vaan narun kanssa taluttelemassa puolisen tuntia. 

Narulenkillä
(C) Pauliina
Liikutukset jaan niin, että rankemman liikutuksen molemmin puolin on aina kevyempi liikutus, eli edellä mainitut liikutukset jakautuvat jotakuinkin näin: vapaa/kävely, norm ratsastus, maasto, vapaa/kävely, norm ratsastus, juoksutus, vapaa/kävelypäivä. Toki aina teen muutoksia jos tuntuu, että hevonen alkaa väsähtää tai jos virtaa ja voimaa alkaa löytyä aiempaa enemmän. Ajatus kuitenkin on tuo, että kahta rankkaa liikutusta (tällä hetkellä siis normaalia kentällä ratsastusta) ei ole peräkkäisinä päivinä ja että rankemman päivän jälkeen hevonen ei jää seisomaan ja jumiutumaan.

Haluan myös pitää liikutuksen mielekkäänä, varsinkin nyt kun Tessa on vasta ratsun uransa alkupuolella, en halua että se kyllästyy ja turhautuu jos ei tehdä muuta kuin pyöritä kentällä joka päivä. Maastoon on päästävä mahdollisimman usein ja toiveena on, että nyt kun luntakin rupesi tulemaan, pääsisin vihdoinkin myös ajamaan Tessalla.

Kärryttelemässä kesällä
Välillä pitää päästä riekkumaan että maltta ratsastajan alla mennä nätisti
Varusteita Tessalla ei ole mitään älytöntä määrää, sopiva yleissatula ja vasta hankitut Rambo micklem competition -suitset, jotka hankin koska neiti on melko herkkä päästään ja pelailee kuolaimella, vaikka on juuri raspattu. Kaikki venkoilu loppui heti ensimmäisellä kerralla kun ratsastin micklemeillä, eli ainakin näin lyhyen kokeiluajan perusteella voin sanoa että oli hyvä ostos! Muuten en mitenkään kauheasti tykkää käyttää ylimääräisiä varusteita, vaan kaikkein mieluiten menisin ilman satulaa päitsillä :D

Paras ostos ikinä!
Satulan suhteen olen todella tarkka, että se on hevoselle sopiva, ja tosiaan mieluummin sitten mennään ilman jos ei kunnollista penkkiä ole käytettävissä. Sinä aikana kun Piirto oli minulla, sillä oli yhteensä kuusi satulaa ja loppuvaiheessakin olisi juuri uuden hankkiminen ollut ajankohtaista, mutta en ehtinyt ennen myyntiä sitä tehdä. Satulassa tärkeää on, että se on juuri eikä vain melkein sopiva, vaikka hevonen ei vahvasti reagoisikaan epäsopivaan penkkiin. Piirrolla hävisi laukasta voima ja muutenkin taipuminen muuttui hankalaksi jos satula alkoi puristaa edestä ja valua lavoille. Satulan merkillä tai laadukkuudella ei minulle niin väliä ole, kunhan se on ehjä ja sopiva :)

Claridge house kokeilussa

MUU HOITO
Vaikka perusluonteeltani olen laiska, yritän hevosen hoitaa aina parhaalla mahdollisella tavalla, mutta täytyy myöntää, että olen aivan luvattoman saamaton mitä harjaamiseen tulee. Monesti tyydyn harjaamaan vain varusteiden alueelta hevosen ja jos menen ilman satulaa ja hevonen näyttää puhtaalta, saatan vain tarkastaa kaviot tarhasta ottaessa ja hypätä suoraan selkään.

Ilman satulaa on parasta mennä (kuvassa Piipari)
Kuitenkin kengitykset, rokotukset ja raspaukset hoidan aina säännöllisesti ja ajallaan, samoin kuin tarvittaessa muutkin eläinlääkärin toimenpiteet ja hieronnat ym. Olen paljon aktiivisempi hevosen hyvinvoinnin takaamisessa, kuin omani, mutta niin se taitaa hyvin monilla hevostenomistajilla mennä :D

Piirto osteopaatti Tiina Katajan käsittelyssä
Rankat treenit vaatii kunnollisen jälkihuollon
Kylmään jalat aina rankemman liikutuksen jälkeen ja nyt kun Tessalla on jalkavaivaa ollut, niin kylmään pari kertaa päivässä kyseistä jalkaa. Pidän myös huolen, että kaikki henkilöt, jotka vastuullani olevaa hevosta käsittelevät, tietävät kaiken tarpeellisen sen hoidosta ja ovat myös sitoutuneet hoitaman ohjeiden mukaan ja ymmärtävät miksi mitkäkin asiat ovat tärkeitä. Ihan ketä tahansa en päästä yksin käsittelemään hevosta, mutta kun luotettava henkilö on löytynyt, voi hyvillä mielin pitää välillä lomaa talleilusta ja luottaa että hommat hoituvat niin kuin pitääkin.

Annalle voin jättää hevoset aina hoitoon :)
Siinäpä jotakin mietteitä melko yleisellä tasolla hevosen pidosta. Varmasti jokaisesta osa-alueesta voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen postauksen erikseen, mutta näin saa ainakin jonkinlaisen kuvan siitä, millä tavalla minä haluan hevosia hoitaa. En ole mikään kauhean tarkka tosiaan hoidon suhteen siinä mielessä, että hevonen kyllä kestää pieniä mokia ja muutoksia hoidossa ja esimerkiksi olenkin ohjeistanut tallilaisia, että jos Tessa ei anna laittaa loimea aamulla (välillä ollut ongelmia) niin menkööt sitten ilman. Samoin jos se ei illalla halua antaa kiinni tarhasta niin jääköön yöksi ulos ja katsotaan sitten seuraavana päivänä kelpaako tulla talliin, todennäköisesti kelpaa. Sama on ruuan kanssa, aluksi Tessa ei halunnut syödä iltamössöään, mutta muutaman illan jälkeen oli aamuun mennessä mössöt hävinneet ja nyt se syö hyvällä ruokahalulla heti annettaessa. Oma aika ja mielenkiinto ei riitä käsittämään hevosten pumpuliin käärimistä ja ylenmääräistä paapomista jos siitä koituu älyttömiä vaatimuksia myös muille, esimerkiksi tallin pitäjälle jne. En itse kehtaisi kovinkaan kummoista erityiskohtelua ruveta hevoselleni vaatimaan ilman kunnollisia (terveyteen liittyviä) perusteita, joskin silloinkin varmaan itse pyrkisin tekemään mahdollisimman paljon itse. Jokainen saa toki itse hyysätä pollejaan omalla ajallaan niin paljon kuin sielu sietää, vaikkakin ihan kaikkia asioita en aina ymmärräkään. Minä vaan tykkään tehdä asiat vähän yksinkertaisemmin, vaikka ei sekään välttämättä se paras vaihtoehto muiden mielestä ole, eli jokainen tyylillään, pääasia että hevoset ei kärsi meidän ihmisten hölmöilyistä :)

2 kommenttia:

  1. Toi on ihan totta, että hevosen terveydestä ja hyvinvoinnista pidetään kyllä huolta, mutta omat jutut unohtuu johonkin. Toisaalta, eipä sitä oliskaan enää hevosen hieronnan, raspauksen ja kengityksen jälkeen rahaa muuhun. :D

    Nelistelyä

    VastaaPoista
  2. Aamen <3 tosi hyvin kirjoitettu ja ihana kun keräsit aiheeseen liittyviä kuviakin mukaan!

    Heräsin tänään ennen herätyskelloa ja käytin tämän ajan tietenkin bloggerin avaamiseen... ;)

    VastaaPoista