lauantai 28. joulukuuta 2013

Talleilua

Piti kirjoitella jo torstaina illalla tallipäivästä, mutta koska kärsin taas joka jouluisesta flunssasta, menikin ilta nukkuessa heti kun olin kotiin päässyt. Nyt siis torstain kuulumiset näin perjantaiyönä. Onneksi torstaina aamulla oli vielä hyvä olo, sillä lähdin jo seitsemältä tekemään aamutallia ja tarkoitus oli myös käydä Piirron kanssa vähän pidemmällä maastolenkillä, kun kotipihasta näytti ainakin kaikki jäät sulaneen jo kokonaan pois. Toiveissa oli, että tallin pihakaan ei enää muistuttaisi luistelurataa.

Ihan liian pimeetä ja märkää -.-
Noh, tallille kun pääsin, oli piha yhtä liukas kuin aina ennenkin, samoin kuin tallin taakse lähtevä maastolenkki, mutta onneksi sentään tallille tuleva hiekkatie oli sula, joten maastoilu olisi mahdollista sittenkin! Ensin kuitenkin talliin liukasteltuani viskasin hepoille aamupöperöt turvan eteen ja lähdin kärräämään heiniä tarhaan ja toki kastuin samalla hyisestä räntäsateesta välittömästi. En sentään liukastunut - vielä.

Piirto aamupuurolla :)
Kun hepat oli saaneet lopeteltua aamuruokansa, alkoi aamun mukavin (not) osuus - loimittaminen. Koska ulkona tuli kaikkea mahdollista rakeiden ja vesisateen väliltä, piti kaikille hevosille kaivaa takit niskaan. Jostain syystä ne eivät arvostaneet työskentelyäni ollenkaan, vaan olivat sitä mieltä, että kun karsinan ovi avautui, olisi pitänyt heti päästä jo ulos. Onneksi ei ole kuin viisi heppaa tallissa, joten homma oli nopeasti hoidettu ja ne pääsivät syöpöttelemään heiniä vielä pimeään tarhaan. Itse taas pääsin siivoamaan Piirron karsinaa, joka on tosin melko helppohoitoinen aina. Poitsu osaa kakkia yhteen kasaan, paitsi jos aamutallissa kestää liian kauan, silloin tulee protestikasa oven eteen... Siivoilin rauhassa NRJ:tä kuunnellen ja laittelin Piirron ilta- ja aamuruuat valmiiksi, sekä lisäsin heinät ja vedet. Tämän jälkeen haukkasin vähän evästä ja lähdin sitten kiusaamaan kuvaamaan Piirtoa ulos. Siitä ei tullutkaan sitten yhtään mitään, kun oli vielä sen verran hämärää, ettei loistava digipokkarini ymmärtänyt ottaa kunnollisia kuvia! Kuvaajassahan ei mitään vikaa voinut olla. Alla paras kuva mitä sain, muita ei kehtaa edes katsoa.
Jatkossa pyydän tallille paremman kuvaajan mukaan, ei tästä muuten mitään tule :D
Lopulta, kun Piirto oli saanut aamuheinänsä lopeteltua ja oli jonkin aikaa touhunnut kavereiden kanssa tarhassa, hain sen takaisin sisään ja laittelin varusteet sille. Laitoin vielä varmuuden vuoksi kaikki mahdolliset heijastimet mitä löytyi, kun olimme kuitenkin lähdössä tietä pitkin maastoilemaan. Lenkkipä ei mennytkään niin kuin olin kuvitellut, vaan Piirto oli sitä mieltä, että parin vapaapäivän jälkeen ei missään nimessä voi tehdä mitään mitä ratsastaja haluaa! Pois päin kun lähdettiin, se ensin hiipi eteenpäin ja kun komensin vähän reipastumaan, se alkoi kiemurrella. Jossain vaiheessa mentiin sitten hetki suorana ja reippaasti kävellen, mutta sitten tien vieressä olevien pyöröpaalien muovit olivat niin kaameita että piti pomppia ja pöristä niille häntä pörhössä. Niitä kun se ei olekaan ikinä ennen nähnyt... 

Arvelin että ei lähdetäkään kauhean pitkälle, kun jo alku oli noin hankalaa, vaan käveltiin sen verran vielä, että päästin minun haluamaa tahtia rauhallisena ja sitten käännyttiin takaisin päin. Silloin Piirtokin heräsi kunnolla, ja sitä alkumatkasta kaivattua reippautta löytyikin sata kertaa enemmän kuin olisi ollut tarvetta. Takaisin tultiin siis seuraavalla kaavalla: käyntiaskel - pomppu - steppailua - seis - kuopimista - pörinää - hetkellinen rauhoittuminen  - ja uudestaan :D Tällä tyylillä meillä meni tuplasti aikaa takaisin päin kävellessä, mutta tulipahan harjoiteltua rauhoittumista ja sitä, että pöllöilemällä ei ainakaan pääse sen nopeammin tallille takaisin. Kuitenkin jäi ihan hyvä fiilis lenkistä, sillä aluksi kun Piirto tuli minulle, se yritti pukitella maastossa kotiin päin tullessa, nyt se vaan tyytyi sätkyilemään ja itse sain oltua rauhassa ja määrätietoisena, enkä ruvennut hätäilemään.

Tyytyväinen pösilö tallissa turvassa
Siinäpä olikin torstain talleilut, ratsastuksen jälkeen hoidin Piirron ja jätin sen tarhailemaan kamujen seuraan vesisateeseen. Näytti olevan tyytyväinen kun pääsi takaisin mielipuuhaansa, eli syömään. 

Tänään (eli perjantaina) en tehnyt Piirron kanssa mitään erikoista. Kävin tekemässä iltatallin ennen töihin menoa, eikä huvittanut edes yrittää pilkkopimeässä kaatosateessa lähteä hevosen kanssa tielle kävelylle. Rapsuttelin ja harjailin siis Piirtoa sillä aikaa kun se mutusteli iltaheiniä ja sinne se jäi tyytyväisenä iltaa viettämään kun minä lähdin töihin. Huomenna oliskin sitten taas aamutalli ja pääsee valoisan aikaan liikuttamaan. Jos kenttä on sula, voisin juoksutella pitkästä aikaa. Senpä näkee huomenna sitten mitä pääsee tekemään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti