torstai 26. joulukuuta 2013

Ratsastushistoriani

Ajattelin, että aloitan helpolla aiheella, eli kertomalla millainen historia minulla on hevosten ja ratsastuksen parissa. Tehtävä ei osoittautunutkaan niin helpoksi kuin olin luullut, sillä minulla on hyvin pitkä menneisyys tämän harrastuksen osalta, ja yritän parhaani mukaan kertoa nyt ainakin pääpiirteittäin mitä kaikkea sitä onkaan vuosien saatossa koettu. Pahoittelut jo etukäteen ylipitkästä tekstistä.

Hevosharrastuksen aloittaminen
Ensimmäistä kertaa pääsin kunnolla hevosten pariin ala-asteella, olisinkohan ollut kolmannella luokalla, kun kaverin kanssa käytiin kysymässä lähistöllä sijaitsevalta pieneltä ravitallilta, jos heppoja olisi päässyt hoitamaan. Yllättävää kyllä, me saimme lähes vapaat kädet hevosten hoidon ja liikutuksen suhteen melko pian, ja kyseisellä tallilla kävin säännöllisesti monta vuotta. Tallilla oli kolme oria ja neljä tammaa, kaikki ravureita, ja niiden kanssa teimme kaikkea mahdollista mitä vain keksimme. Kävimme siivoamassa karsinoita, ruokkimassa hevosia, ratsastamassa maastossa, ajamassa ja pääsimme jopa olemaan mukana varsan koulutuksessa sen syntymästä saakka. Hevosten omistaja opetti meille paljon ravihevosten treenaamisesta ja hevosten käsittelystä muutenkin, enkä usko, että olisin nykyäänkään näin rohkea ja varma hevosten parissa, jos en olisi aloittanut harrastusta juuri tuolla tallilla.

sh-o. Kuvan-Poika ravitallilla Varkaudessa. Ensimmäinen hevonen jolla ratsastin "oikeasti"
Jossain vaiheessa kuitenkin rupesin kaipaamaan opetusta myös ratsastuksen osalta, sillä en kuitenkaan ollut koskaan kiinnostunut erityisemmin raviharrastuksesta, vaikka hiitillä käyminen ja ajolenkit olivatkin todella mukavia. Ala-asteen lopulla parhaan ystäväni kanssa aloitimmekin ratsastustunneilla käymisen Varkauden Ratsastuskeskuksessa, jossa oli laadukkaat hevoset ja hyvä opetus. Ratsastustunteja jatkoin yläasteelle saakka ja kävin myös joka kesä jossain ratsastusleirillä, joista parhaimpina ovat jääneet mieleen Siilin Ratsastuskeskuksen ja Kokkomäen tallin leirit.

4-v. tilasto-r. Urmikin Tähti Varkauden Ratsastuskeskuksella. Tällä menin ensimmäiset koulukisani.
Yläasteen jälkeen valitettavasti hevoset poistuivat elämästäni täysin, kun opinnot veivät kaiken ajan ja kaveripiiri vaihtui hieman. Tästä seurasikin useamman vuoden tauko harrastuksesta, mutta koskaan en lakannut hevosista ja ratsastuksesta pitämästä.

Uusi alku
Joensuuhun muutettuani olin vielä pari vuotta poissa hevosten parista, mutta vuonna 2010 aloin aina välillä eksymään hevostalli.netin markkinat-palstalle "ihan vain katsomaan" minkälaisia vuokrahevosia olisi tarjolla. Aina keksin kuitenkin jonkin syyn, miksi en muka viitsinyt sähköpostia hevosten omistajille laittaa.

Meni vielä puolisen vuotta, kunnes aloin liikuttamaan maastoillen isoa lämppäriruunaa, joka itseasiassa tällä hetkellä asuu samalla tallilla kuin missä Piirto vielä hetken aikaa. Samaan aikaan sain myös toisen vuokrahevosen, rauhallisen suokkiruunan, jonka kanssa pääsin muistelemaan kenttätyöskentelyn perusteita, taidot kun olivat hieman ruosteessa vuosien jälkeen. Yllätyin iloisesti mennessäni kokeilemaan tuota suokkiruunaa, kun samalla tallilla asuikin se lämppäriruuna, jota olin aikanaan sen syntymästä asti käsitellyt ja ravi- ja ratsunhommiin koulutellut Varkaudessa ravitallilla käydessäni. Pääsin tätäkin ratsastamaan säännöllisesti ja tein tallihommia kyseisellä tallilla talven ajan.

Vuokrahevosten lisäksi kävin puolisen vuotta heB -koulutunneilla Jokirannan ratsastuskoulussa. Aloin myös tammikuussa 2012 liikuttamaan mukavaa lv-tammaa, jonka kanssa opeteltiin ratsastuksen perusteita raviuran jälkeen. Tamma kehittyi oikein hyvin ja se oppikin kantamaan itsensä hyvin käynnissä ja ravissa, sekä laukat nousivat kivasti ja heppa tykästyi erityisen paljon laukkaamiseen. Nyt tamma on kantavana ja minulla on Piirto, joka siis tuli samalta tallilta minulle kuin missä tammakin asustaa. Tarkoitus on käydä tätä tammaa moikkaamassa aina kun ehdin, vaikka enää sitä ei rankemmin voikaan liikuttaa.

Jouduin kesän 2013 aikana ottamaan erittäin rauhallisesti ratsastuksen parissa, ja käytännössä jos ratsastin, niin se oli pelkkää maastoilua, sillä selkäni meni todella huonoon kuntoon. Käyntiä pystyin ratsastamaan, mutta ravi ja laukka vihloivat pahasti ja palautumisessa kesti pitkään. Kävin kuntosalilla säännöllisesti ja aloitin taas loppukesästä pikkuhiljaa ratsastelemaan tehokkaammin, eikä ainakaan toistaiseksi selkävaivat ole palanneet. 
4-v sh-r. Selvä-Piirto. Ensimmäinen ratsastus nykyisellä tallilla.
(c) Petteri Kettunen
Nyt siis käyn säännöllisesti pelkästään Piirron luona, mutta ajoittain liikuttelen tuttujen hevosia pyynnöstä ja todennäköisesti käyn välillä myös ratsastustunneilla muillakin hevosilla rahatilanteen niin salliessa.

Huh, tulipahan tosiaan pitkä teksti, mutta nyt pitäisi ainakin olla kaikki kirjattu ylös, yksittäisiä ratsastuskertoja lukuunottamatta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti