torstai 5. tammikuuta 2017

Hevosen omistamisesta ja sen kuluista

Tänään on ollut taas pitkästä aikaa päivä, kun ei ole tarvinnut käydä tallilla ollenkaan, niin nyt olen ahkera ja hyvä ihminen, ja käytän kaiken tämän ylimääräisen ajan tänne kirjoittamiseen. Viime päivien tallikäynneiltä ei ole oikein kirjoitettavaa, kun pakkasta on pitänyt sen verran, että ilman satula kävelylenkit on ollut meidän teemana. Ajattelin siis kirjoitella vähän hevosen pitooni liittyvistä käytännön asioista. 
Marraskuun alussa ei ollut vielä lunta nimeksikään, nyt saa kahlata hevosen mahaa myöten hangessa :D
Annikahan ehti jo pidemmän aikaa olla Bambin puoliylläpitäjänä, ja nyt on oikeastikin toinen omistajista, kun osti Eemelin osuuden pois ja tehtiin hommasta "virallista". Yhteisomistajuudesta ja ylläpitäjistä ym. varoitellaan aina todella paljon ja hyvin monilla tuntuu olevan erittäin huonoja kokemuksia asiasta. Tähän saakka itselläni ei ole mitään huonoa sanottavaa järjestelyyn liittyen, kuten ei myöskään Piirron aikaan siitä, kun Anna oli puoliylläpitäjänä mukana hommassa. Lisäksi minulla on ollut vaihteleva määrä erilaisia apukäsiä niin vuokraajina, hoitajina kuin liikuttajinakin, eikä ole yhtään huonoa sanottavaa siitä, että en joudu olemaan ainoa, joka hevostani käsittelee ja liikuttaa. 

Niin vuokraus- kuin ylläpitohommissakin olen aina tehnyt heti alussa erittäin tarkat kirjalliset sopimukset, joissa olen pyrkinyt ottamaan kattavasti huomioon ns. worst case scenariot, jotta vaikeissakin tilanteissa olisi pelisäännöt kaikilla osapuolilla selvät ja kiistatilanteissa vältyttäisiin turhilta vääntämisiltä. Sopimuksissa on ollut myös selkeät irtisanomis- ja purkuehdot, sekä määritelty mitä käy jos sopimuksen ehtoja rikotaan tai muuten aiheutetaan ongelmia. Tietenkään pala paperia ei estä ongelmien syntymistä, mutta auttaa hirveästi asioiden selvittämisessä ja kyllä niillä sopimuksilla on sitten loppupeleissä viimeistään oikeudessa jonkinlainen merkitys, jos oikeasti joudutaan todella pahaan riitatilanteeseen. Hirveästi saa lukea vaikkapa ht.netistä aloituksia, joissa on otettu tai annettu hevonen ylläpitoon ja homma ei olekaan toiminut niin kuin oli toiveissa. Sitten ihmetellään ja mietitään, että voiko toiselta olettaa tietynlaista toimintaa, jos mitään sopimuksia ei ole tehty. Lyhykäisyydessään siis: ihan sama mitä hallinnan, käyttö- tai omistusoikeuden siirtoja hevosiin liittyen tehdään, kannattaa aina varautua pahimpaan ja kirjata aivan kaikki mieleen tulevat seikat ylös allekirjoitusten kera.
Kaikesta yllä olevasta manaamisesta huolimatta, itselläni siis ei ole yhtään huonoa kokemusta vuokraajista tai ylläpidosta, kuten ei myöskään nyt tästä yhteisomistuksesta. Toki ajan kanssa voi tapahtua mitä vain, mutta tähän saakka kaikki on mennyt todella hyvin, jopa olen tykännyt enemmän jakaa hevosen, kuin että se olisi kokonaan omassa käytössäni. Piirron kanssa Annan mukana olo pidensi huomattavasti aikaa, jonka pystyin Piirron edes omistamaan. Mikäli olisin ollut täysin yksin, olisin joutunut myymään Piirron jo kesällä, kun terveyteni alkoi reistailla, kun nyt päästiin loppuvuoteen asti pitämään yhtä. Bambin kanssa taas Annika on ollut isona apuna niin henkisesti, kuin käytännössäkin, kun ollaan yhdessä ratkottu ja pähkäilty lukuisia käytösongelmia ja mietitty, miten koulutusta lähdettäisiin jatkamaan. Yksin olisi ollut todella tylsää yrittää päässään pyöritellä asioita, tai yrittää käsitellä Bambin asioita sellaisen kaverin kanssa, joka ei hevosta tunne yhtä hyvin. Nyt, kun molemmat ovat täysillä mukana hommassa, on kiva tietää, että ei koskaan ole yksin mahdollisten ongelmien edessä, ja onnistumisia on aina joku jakamassa yhtäläisellä innolla. Tessallakin oli pari hoitajaa aikanaan, jotka olivat isoksi avuksi puolihoitopaikalla ollessa. Myös Hellulla on nyt vuokraajat, jotka takaavat hevoselle säännöllisen liikutuksen, vaikka itse haluan pitää pari vapaapäivää viikossa tallilta. Minulla on toki käynyt tuuri siinä, että kohdalleni ei ole osunut painajaismaisen idiootteja ihmisiä, jotka olisivat varmasti romuttaneet käsitykseni tästä vuokrauksen tai ylläpidon jne. toimivuudesta. Olen onnistunut saamaan ihania ja järkeviä ihmisiä mukaan ja näin harrastaminen on ollut todella kivaa kaikille.
Tämäkin kuva marraskuulta, kenttä onneksi vieläkin hyvässä kunnossa :D
Minulle ensisijaisen tärkeää ei ole raha, kun etsin hevoselle vuokraajaa tai hoitajaa, mutta tietenkään kulujen jakaminen ei haittaa ja raha on aina tervetullutta. Nytkin etsin Hellulle ensin hoitajaa, joka liikuttelisi sitä kevyesti ilman maksua, mutta kun tällaista ei löytynyt, oli vuokraaja seuraavaksi paras vaihtoehto. Mitään suuria maksuja en Hellun, enkä esimerkiksi Piirron kohdalla koskaan pyytänyt, eikä ainakaan toistaiseksi kukaan ole valittanut että liian kallista olisi. Bambin osalta taas kaksi omistajaa on mahdollistanut sen, että saatiin heti hankittua sille laadukkaat, sopivat varusteet ilman kompromisseja ja koskaan ainakaan raha ei ole tullut esteeksi hierontojen, raspausten, vuolujen ja epäsopivien varusteiden tilalle uusien hankkimisen kohdalla välittömästi tarpeen vaatiessa. Jos oletetaan, että minulle kipuraja satulan suhteen olisi vaikka 400e, niin nyt kun hankitaan yhdessä, voidaan laittaa siihen satulaan 800e, joka ei tietenkään takaa sen olevan parempi kuin se edullisempi, mutta eniveis, pointti ymmärretty. Bambin kulujen jako puoliksi helpotti myös Hellun ostopäätöstä, kun tiesi, että talous ei siihen kaadu, kun on "vain" puolitoista hevosta elätettävänä :D
Mitä se hevosen pitäminen sitten käytännössä on maksanut, kun kulut on saatu jaettua puoliksi? Jokainen hevosenomistaja priorisoi hankintansa eri tavalla, osa suosii vain uutta merkkitavaraa ja osa käytettyä, joten meidän kulut eivät tietenkään korreloi mitään keskimääräistä hevosen omistamisen budjettia, vain meidän tekemiä ostopäätöksiä. Iso osa Bambin tavaroista oli aluksi minun vanhoja, joita Piirron ja Tessan jäljiltä oli jäänyt, mutta tässä vuoden mittaan suurin osa on siirtynyt Hellun käyttöön ja Bambille on hankittu omansa. Käytettynä on ostettu paljon, uutena satula, bootsit ja pienempää tavaraa jonkin verran. Kaikista yhteisistä, eli pakollisista hankinnoista (ja yhteisistä mut kun mä haluun -hankinnoista) on pidetty excelissä kirjaa ja tasattu kulut, ja nyt onkin todella kiva tarkastella, miten paljon vuoden aikana ollaan rahaa laitettu palamaan. Kirjanpitoon on siis laitettu vain ne hankinnat, jotka koskettavat meitä molempia, vaikka ollaan toki yksittäisiä pikkujuttuja hankittu omasta tahdosta omakustantaisesti, kuitenkin molempien käyttöön. Melko tarkalleen vuoden aikana menoja on ollut noin viiden tuhannen euron edestä, josta noin puolet koostuu tallivuokrista (täällä päin vuokrat ovat edullisia, eteläisemmässä Suomessa ei tuo viisi tonnia riittäisi edes vuoden tallimaksuin maneesitallilla :D), eli ostoja on tullut se kaksi ja puoli tuhatta euroa. Kuukausitasolle jaettuna tuo tekee keskiarvoksi n.420e/kk sisältäen siis tallipaikkamaksut. Kahdelle ihmiselle jaettuna tuo ei ole summa eikä mikään hevosen pidosta. Isoimpia menoeriä ovat olleet koulu- ja estesatulat, sekä bootsit kesä- ja talvikeleille, minkä lisäksi tasaisesti budjettia kerryttää tietenkin eläinlääkärikulut ja vuolut, lisärehut ja meidän miljoonat kuolainkokeilut. Halvalla ollaan siis päästy, kun pahimmillaan yksi paha klinikkareissukin voisi lohkaista tuon pari tonnia kerralla, täytyy siis olla kiitollinen jokaisesta terveestä päivästä, mikä näiden elukoitten kanssa saadaan viettää :D
Sellaista ajatuksenvirtaa näin pakkaspäivän ratoksi. Ei tällä kirjoituksella varsinaisesti ollut mitään tarkoitusta, halusin vain esittää oman näkemykseni niin paljon parjatusta yhteisomistuksesta, ja siitä, että ei ne vuokraajat ja ylläpitäjät aina ole saatanasta seuraavia, vaan homma voi toimia erittäin hyvin. Lisäksi suosittelen kyllä kaikille kulujen jatkuvaa kirjaamista ylös, vaikka hevonen olisi vain omassa käytössä - vuoden lopussa summa saattaa yllättää... 

Viikonloppuna hyvällä tuurilla saattaisin saada ratsastuskuvia pitkästä aikaa, jos vaan ei työnnä lunta taivaalta niin paljon, että kuvia ei pysty ottamaan... Tässä postauksessa kameran muistikortilta kaivettuja kuvia marras- ja joulukuulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti