sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Sula kenttä = ratsastusmotivaatio huipussaan

Pusuhuulet :D
Torstaina kävin taas hakemassa Annan mukaan tallille ja päästinkin perille juuri sopivasti kun aurinko alkoi pilkistelemään pienen pilviverhon takaa. Kenttäkin oli ihan ok kunnossa, ainakin toisesta päädystä, joten pikaisesti poni kuntoon ja puksuttelemaan toiveena, että tamma olisi yhtä kivan tuntuinen kuin eilen. Olin edellisenä päivänä käynyt pitkän kävelylenkin maastossa, jonka jälkeen pyörähdin vielä kentällä sen verran, että sain otettua ravin ja laukan ympyrällä sujuvaksi. Silloin ei tarvinnutkaan työstää Tessaa oikeastaan lainkaan, vaan se toimi kuin unelma heti kun pyysin sitä töihin.

Siinä sitten kentälle kävellessä vitsailtiin Annan kanssa, että tänään ei varmasti onnistu mikään, kun tuntuu että Tessalla on kauheat kiukkupäivät aina silloin kun Anna on mukana. Ihan kauhea tamma ei ollut, mutta aluksi aika kiukkuisen oloinen ja hyvin kankea. Vaikutti vähän, että Tessalla oli vasen puoli jumissa ja syyksi arvelin sitä, että kun tultiin tallille, löydettiin neito kauneusunilta tarhastaan, eli saattoi vähän sieltä tulla kankeutta. Se oli nimittäin eilen todella hyvä, ja tänäänkin kunnon verryttelyjen jälkeen normaali letkeä itsensä. Onhan se inhottavaa joutua päiväunilta suoraan tekemään töitä :D Vakavasti puhuen, täytyy kuitenkin otaa tästä opiksi ja tehdä paljon pidemmät alkuvkävelyt/-verryttelyt jatkossa vaikka maastossa ja sitten vasta ruveta vaatimaan hevoselta kunnollista työskentelyä.


Työnnä se pohkees sinne missä päivä ei paista! 
Niin nyrpee tamma että ihan naurattaa :D
Välillä sitä unohtaa, miten kokematon Tessa on, ja ilmeisesti vieläkin kasvuvaiheessa. Katselin kotona näitä viimeisimpiä Annan  ottamia kuvia, ja oikeasti järkytyin kun vertasin joihinkin loppuvuodesta otettuihin kuviin, joissa Tessa oli samassa asennossa kuin näissä nykyisissä kuvissa: Milloin siitä ponikokoisesta pallerosta on kasvanut tuollainen koipeliini? Onhan se vieläkin vähän turhan pullukka, mutta sille on tullut jalkoihin pituutta varmaan vaaksan verran o.O Ei vaan voi käsittää että se on voinut kasvaa noin paljon, kun itse en ole huomannut mitään muutosta sitä katseltuani päivittäin viimeisen lähes puolen vuoden ajan. Onneksi tässä on vähän pakon sanelemana tullut pitkiä vapaita ja rennompia kausia, joten Tessa on saanut kasvaa rauhassa ja ei olla lähdetty kiirehtimään työnteon kanssa. Ei olla vielä edes päästy hyppäämäänkään, muutaman kerran on pikkukavaletteja menty, mutta vasta kun kentän pohja on hyvässä kunnossa, aloitetaan varsinainen hyppelyn harjoittelu - pienillä esteillä tietenkin.

Torstaina siis mentiin ihan sileällä, sillä vaikka kuinka olisi tehnyt mieli laittaa puomeja, tiesin että Tessa kuumuu niistä niin paljon, että märällä ja pehmeällä pohjalla homma menisi vaaralliseksi. Otin aluksi käynnissä kahdeksikkoja ja taivuttelin ja herättelin Tessaa, kun se oli tosiaan melko tahmean tuntuinen alussa. Pikkuhiljaa sain myös vasemman kierroksen sujumaan käynnissä ja rupesin tekemään ravissa ensin ympyröitä, sitten kahdeksikkoa, jolloin Tessa päätti lähteä painelemaan kauheaa vauhtia lapa edellä ja selkä notkolla, täysin poissa avuilta. Pienen hermojenkeräyskävelyn jälkeen otin hieman takapakkia harjoituksessa, ja aloin tehdä käynti-ravi -siirtymisiä, jotka auttavat aina tähän hätäilyyn.

Jep, Vermossa ollaan
Ei mitään kontrollia, se vaan puksutti oman mielensä mukaan hirveetä vauhtia
Mietintätauko, mitä pitäisi tehdä toisin että ratsastaja ei päädy tonttiin ja hevonen liimatehtaalle
Siirtymisen toimivat tälläkin kertaa hyvin, ja heti kun Tessa huomasi, että se joutuu siirtymään käyntiin heti, jos vauhti alkaa kiihtyä ja se häviämään tuntumalta, alkoi se keskittyä paremmin ja malttamaan mielensä. Lopulta kun sekä ratsastaja, että hevonen malttoi keskittyä tekemään hommat oikein, lähti Tessasta irti niin kivaa ravia, että olisi voinut vaikka kouluradalle lähteä. Lopetin kun sain sen tosi hyväksi molempiin suuntiin ravissa ja sitten vaihdettiin Anna selkään pitkästä aikaa ihan kunnolla ratsastamaan. Aiemminhan Anna on tainnut vain kaksi kertaa käydä ravailemassa Tessalla ja edellisestä kerrastakin on jo monta kuukautta. Oli ihana nähdä, miten kivasti Tessa myös Annalla toimi pienten säätöjen haun jälkeen ja taisi Annakin olla ihan mielissään tammaan.

Jos sitä jaksais kaivella oikeet ratsastushousut ja -saappaat jostain käyttöön taas

Taas näkee sen etupainoisuuden tässä
Nyt kun kenttä on sulanut jo lähes täysin, on ongelmana luonnollisesti se, että ratsastuksen jälkeen hevosen jalat ja maha on aivan ravassa. Muutenhan tämä ei olisi ongelma, varsinkin kun meillä on todella hyvä pesupaikka lämpimässä tallissa, mutta Tessa ei ole lainkaan samaa mieltä jalkojen huuhtelemisen tarpeellisuudesta ja pesupaikalla seisomisesta. Tessallahan oli minulle tullessa paha vetopaniikki, mutta siitä on nyt päästy aika hyvin eroon, en tosin vieläkään jätä sitä hetkeksikään yksin jos se on kiinni narulla, vaikka se rauhassa seisookin niin yhdeltä, kuin kahdeltakin puolelta kiinnitettynä. Tämän viikon ajan ollaankin nyt sitten harjoiteltu pesupaikalla olemista ja sitä, että veden osuminen jalkoihin on ihan ok ja siitä ei tarvitse hermostua. Pesupaikalle meno jännittää Tessaa todella paljon, varsinkin kääntyminen ympäri on stressaavaa kun kyseessä on iso hevonen ja kohtuullisen ahdas tila. Kunhan Tessan saa käännettyä pesupaikalle ja laitettua sen kiinni, kaikki on hyvin ja se ei kiinni olemisesta stressaa, varsinkin kun on nyt saanut paljon herkkuja siinä seisoskellessa. Kun letku laitetaan päälle ja vesi osuu jalkoihin, alkaa sivusteppailu kun se yrittää aina nostaa kastuvan jalan pois veden ulottuvilta. Onneksi tämä on enemmänkin sellaista pientä väistelyä, eikä mitään riehumista, joten varmasti ajan kanssa tamma saadaan seisomaan nätisti ja rennosti koko pesuoperaation ajaksi :)

Hienosti neiti malttaa hengailla pesupaikalla jo :)
Vielä loppukevennyksenä Tessan epätoivoinen piehtarointiyritys, joka lopulta onnistui kuin onnistuikin. Olen nyt aina päästänyt sen hikitreenin jälkeen ensin tarhaan piehtaroimaan ja sitten vasta harjaillut sen puhtaaksi, koska jos sen ottaa suoraan karsinaan niin siitä oikein näkee kuinka sitä ahdistaa seistä paikallaan kun kutittaa joka paikkaan ja tekisi mieli piehtaroimaan :D5 kommenttia:

 1. Hei, millä tallilla tää asuu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienellä kimppatallilla kulhossa ratsastusopiston lähellä :) on kyllä paras talli missä oon ikinä käynyt!

   Poista
  2. Siellä ei varmaan oo vapaita tallipaikkoja? :D

   Poista
  3. Tällä hetkellä ei mutta kesällä pitäs vapautuu kyllä ainaki yks paikka kun tuo mun tamma lähtee :D

   Poista
 2. Vieläkö kirjoitat blogia? :)

  VastaaPoista