sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Hevosen omistamisesta ja sen kuluista vol.2

Aiemmassa postauksessa avasin hieman Bambin omistamisesta koituneita kuluja viimeisen vuoden ajalta, ja ajattelin nyt jatkaa samasta aiheesta vielä yksityiskohtaisemmin. Kulut ovat varmasti yksi tärkeimmistä asioista, joita on pohdittava kun omaa hevosta harkitsee, ja monia menoeriä ei osaa ottaa huomioon kun hevosen pidon budjettia etukäteen suunnittelee. Erittelen tähän siis pääpiirteittäin meidän rahareiät viimeisen vuoden ajalta, mikä ei tietenkään ole mikään yleispätevä hevosen pidon kulumääre, mutta antaa jonkinlaista viitettä siitä, millaisiin summiin voi joutua varautumaan. Selitän myös hieman sitä, mistä mitkäkin kulut ovat muodostuneet.


Tallivuokra
Tämä on tietenkin isoin vaihteleva kulu, sillä Suomen tallipaikkojen kuukausivuokrat vaihtelevat sadasta eurosta tuhanteen euroon, täysin riippuen sijainnista, puitteista ja siitä, mitä hintaan  sisältyy. Tällä hetkellä Bambi on itsehoitopihatossa, mutta esim kesä ja kevät oltiin täysihoidolla (karsina- ja laidunpaikat) ja sitä ennen puolihoitokarsinapaikalla, eli meidän tallivuokran määrä on vaihdellut pitkin vuotta. Itsehoitopaikka on tietenkin edullisin, mutta sisältää enemmän töitä ja vastuuta, kun kaikki hevosen tarpeet pitää hoitaa itse. Olen kyllä tykännyt tästä järjestelystä, sillä pihaton hoitaminen on helppoa, ja koska hevoset on jatkuvasti ulkona vapaalla heinällä ja itse hoidetaan sekä ruokinnat ja vesien laitot, ei aamu- ja iltatallin tekoajalla ole mitään merkitystä ja näin ollen hevoset (ja me omistajat) paljon stressittömämpiä. Karsinapaikalla puolihoidolla oli mielestäni kaikkein raskainta olla, sillä karsinan piti olla siivottuna ja ruuat laitettuna iltatalliin mennessä, eli pahimmillaan puoli seitsemältä jo. Tämä ei oikein sopinut meidän aikatauluihin ja aiheutti ihan turhaa stressiä ja kiirettä. Niin täysi- kuin puolihoitokarsinassa omasta mielestäni ikävintä on pitkä sisälläoloaika, sillä vaikka kaikissa paikoissa on ollut todella pitkät tarhausajat, tulee sisällä seisomista silti yleensä vähintään kymmenen tuntia. Pihatto on siis heti laitumella olon jälkeen paras vaihtoehto meille, eli nyt olen erittäin tyytyväinen tilanteeseen :)
Keskimäärin tallivuokraan on mennyt n.220e/kk vuoden aikana.

Ruokinta
Bambin ruokinta on vähän elänyt myös tässä vuoden sisällä. Aluksi se söi mashia, proteiinia, kivennäistä ja vitamiineja (+jotain lisäravinteita). Mash ei kuitenkaan maistunut sille kovin hyvin, joten kesän kynnyksellä jätettiin se pois ja kesän ajan syötettiin pelkkää kivennäistä proteiinin loputtua. Syksyllä sitten taas syötettiin säkki protskua, mutta vaihdettiin sen jälkeen greenlineen, koska ei enää nähty järkeä syöttää proteiinia, kun lihakset oli kasvaneet hyvin ja liikutus kuitenkin suhteellisen kevyttä. Greenlinen lisäksi Bambi saa nyt horse vital plus -kivennäistä, ade-vitamiinia, öljyä, munkinpippuria, nelipiitä ja suolaa. Munkinpippuri pahojen kiimojen takia (jotka tuon syöttämisen jälkeen ovat hävinneet täysin) ja nelipii ihan vain siksi että itse haluan jotakin syöttää minkä väitetään parantavan kavioita :D 
Keskimäärin vuodessa meillä on ruokintaan mennyt 30e/kk.

Varusteet
Varusteisiin on kyllä saanut palamaan rahaa. Kirjanpitoon ollaan merkitty ne "pakolliset" varusteet, jotka on maksettu yhdessä. Näiden lisäksi molemmat on osteltu kaikkea kivaa, turhaa yms mitä ei sitten ole laskutettu toiselta vaan pistetty täysin omaan piikkiin. Näitä pakollisia varusteita on joutunut hankkimaan paljon, sillä Bambin mukana ei tullut kovinkaan paljoa tavaraa, ja esim satula jäi epäsopivaksi hyvin pian, samoin kuolaimet. Isoimmat menoerät oli selkeästi satulat, kun hankittiin nyt syksyllä sekä koulu- että estesatula, joihin meni n.700e. Näiden lisäksi rahaa on mennyt melko paljon bootsitukseen, yhteensä n.420e (talvi- ja kesäbootsit, hokkitarvikkeet, pohjalliset ja säärystimet), vaikkakin nämä kulut sitten kompensoituvat kengityskulujen puuttuessa. Muita isompia hankintoja on loimet (hyönteis- ja sadeloimet), parit suitset, sekä satuloihin liittyvät oheistarvikkeet jne. 
Varusteisiin ollaan saatu pistettyä rahaa n.90e/kk (+nuo bootsit, joita en tähän laskenut).

Eläinlääkärikulut ja muut hoitotoimet
Bambin kanssa ollaan selvitty hyvin vähillä eläinlääkärikäynneillä ja muilla hoitotoimilla, joihin olisi rahaa mennyt. Rokotukset ja raspaukset on nyt muutaman kerran otettu, samoin madotukset ja sitten hoidettu nyt tuota jalkaa, mutta muuten ei mitään isompaa. Varsinaisten lääkinnällisten asioiden lisäksi myös Bambin säännöllisiin hierontoihin on mennyt rahaa. Jossain vaiheessa myös kasattiin Bambille oma ensiapulaukku, johon on kaikkea tarpeellista tullut hankittua, mm. hyalosilver, betadinet, sidetarpeita, sinkkivoidetta, hoitoöljyä ym ym. tarpeellisia juttuja. 
Lääkintään ja hoitoihin on mennyt n.35e/kk.

Kavioiden hoito
Kengityskuluja meillä ei siis ole ollut, koska Bambi on kengättä, mutta vuolut on hoidettu kuitenkin säännöllisesti. 
Vuolut ovat kustantaneet keskimäärin 10e/kk. 
Vuolujen lisäksi siis rahaa on mennyt bootseihin vuositasolla 35e/kk.

Siinäpä suurinpiirtein kaikki kulut, mitä meidän vuoteen on mahtunut. Pari ratsutusta on noiden lisäksi vielä, joista tulee ehkä 5/kk lisää. Kaikki summat on siis tosiaan keskiarvot koko vuodelle laskettuna pyöristettynä ylöspäin seuraavaan tasalukuun. Parhaimmillaan on ollut kuukausia, jolloin ei ole tallivuokran lisäksi mennyt kuin pari kymppiä johonkin, kun taas "pahimpina" kuukausina on lisäkuluja ollut useita satoja euroja. 
Kuukausittaiset kulut ovat siis keskimäärin meillä tallivuokra mukaanlukien olleet 420e/kk.

Rahaa saa siis kyllä laitettua tähän harrastukseen hyvinkin paljon, mutta kauheasti ei meillä olisi voinut kuluja tiputtaa muualta, kuin varustehankinnoista ja esim. hieronnoista. Ruokinta on tehty laskurin avulla sopivaksi, enkä mielelläni siitä lähtisi mitään ottamaan pois. Tallipaikka on todella edullinen ja hyvä, enkä siis sitäkään lähtisi vaihtamaan. Kavioiden huolto ja eläinlääkärikulut ovat aika vakio, toki bootsit olisi voinut jättää hankkimatta, mutta kengitykseen olisi mennyt melkein sama summa (lisänä vielä ties kuinka monet irtokengät ja hokinpolkemien hoito ym.).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti